fbpx

Hönö & Klåva

Gör någonting mer av besöket

Vår vackra skärgårdsö har mycket att erbjuda för hela familjen året runt. Det är ett perfekt utflyktsmål för en dagstur eller med en övernattning. Du tar dig enkelt hit med Trafikverkets bilfärja eller med direktbåten från Stenpiren i Göteborg, som går under sommaren.

Hönö

Hönö är sammankopplat med Öckerö i norra delen av Göteborgs skärgård. Här finns en populär gästhamn, fina badvikar och ett stort utbud av aktiviteter. Bästa sättet att ta sig runt ön är till fots eller på cykel, som även finns att hyra. Nordvästra Hönö består av naturreservatet Ersdalen med en spektakulär natur som bjuder på fantastiska vandringar och möjligheter till klippklättring. Över hela ön löper promenad- och cykelvägar utmed klipporna, lockande badplatser och fina kajakstopp.

Klåva hamn

I Klåva hamn slår skärgårdskänslan ut i full blom. Här finns av aktiviteter för alla åldrar. Det går att fiska krabba från bryggorna, åka på olika fisketurer eller bara titta på de flitiga fingrarna som lagar fiskenäten på kajen. Här finns gott om butiker och matställen, cykeluthyrning, kajakuthyrning, badplats, bowling, gym och bio. Och för dig som är intresserad av fiske och fiskehistoria är det trevliga fiskemuseet ett måste.

Vingatur

Ön Vinga är den sista anhalten innan det mäktiga Västerhavet tar över. Ön, som är ett naturreservat, är ca 1000 meter lång och 500 meter bred. Att besöka fyren och vandra över ön och se när vågorna slår in mot klipporna är en upplevelse. Den kände visskalden Evert Taube växte upp på Vinga, då hans far var sjökapten och fyrmästare på ön. Hans beskrivningar från en lycklig barndom präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss är påtagligt närvarande. Sommartid går det dagligen turbåtar kl 10.30 från Klåva till Vinga, med möjlighet till guidad tur. Båten går tillbaka 15.00 och turen tar 30 minuter.

Båtturer – fiske, hummertinor eller sälsafari

Alldeles utanför Hotell Havskatten ligger den snabbgående fiskebåten Port Said som erbjuder härliga fiske- och skärgårdsturer. Här går även att boka hummerfiske eller sälsafari, sightseeing, möhippa/svensexa arrangemang. Flytvästar och livflotte för upp till 12 personer finns ombord. Alla passagerare är försäkrade under turen. Vid förfrågningar kontakta Svenne, mobil 0706-76 93 60 eller e-post svenne@havskatten.com.

Fiskemuseet

Alldeles bredvid Tullhuset ligger det trevliga Fiskemuseet där du får gå ombord på en riktig fiskebåt, ta del av nöden under andra världskriget, få inblick in i skärgårdshistorien och känna av den starka fisketraditionen. På museet säljer de även den äkta Hönö-kakan, eller ”Bagebro” som den heter här. Den kommer från en av de många stugorna som har egna bakugnar och bakar på äkta traditionellt vis.