top of page
0W6A9192.jpg

Måndagskvällar är en perfekt tid för inspiration och folkbildning – det har visat sig sedan vi startade Måndagsklubben!

 

Nu i höst har vi för åttonde säsongen bjudit in inspirerande föreläsare från vitt skilda områden för att bjuda på inspiration och folkbildning under måndagskvällarna. Programmet är brett och sträcker sig från hummer till sjöpung, ryggraden, jämställdhet och mycket mer. Utmana dig själv och gå på något oväntat!

Kvällen inleds med middag och avslutas med föredrag under 45 min - allt för 225:- 
Bokas mellan kl 18.30 - 19.00, föredraget startar ca 20.00.

 

Varmt välkommen på Måndagsklubben!

​​Måndagar 2 okt till 13 nov.

Måndagsklubben

Ilona Miglavs - Skaldjur i allmänhet och hummer i synnerhet

Måndag den 2 okt

På hösten är skaldjuren som bäst och vi frossar i kräftor, räkor och krabba. Drottningen på tallriken är väl ändå hummer. Kanske får du inte färsk svensk hummer till livs idag men väl kunskap om dess liv och leverne. Hur blir småhummrar till, vem passar på alla barnen, vad äter de, hur växer de. Hummer är revirhävdande - hur hittar hanen en hummerfröken? Hur kokar man skaldjur på bästa sätt och vad skall man vara försiktig med?

Ilona Miglavs är utbildad i Marin Biologi och Akvakultur, hon utbildar i allt från hållbart fiske och miljöcertifiering, till råvarukunskap, hantering, beredning och tillagning av mat från havet.

Learn More

Karl Thorbjörnsson -  Historien om den fantastiska sjöpungen

Måndag den 9 okt

Sjöpungs Kalle, eller Karl Thorbjörnsson, är matinnovatören och sjöpungsodlaren som kommer berätta resan om hur de tagit fram ett helt nytt livsmedel från ett djur som både har namnet och utseendet emot sig men som nu är hyllad av stjärnkockar, vinner priser och har tagit sig in i det offentliga köket. Karl kommer berätta om misstag på vägen och vilka framtidsplaner han har för sjöpungen.

Det kommer bjudas på skratt blandat med fakta och provsmakningar du aldrig kommer glömma.

Learn More

Lollo Wernäng - Ryggradens hemlighet

Måndag den 16 okt 

Lollo Wernäng förklarar hur relationen mellan våra muskler, inre organ och känslor hänger ihop. Ryggraden har avgörande betydelse för hur vi mår, under föredraget får vi lära oss hur det kommer sig att vi får ont i ryggen när det är våra inre organ vi behöver ge omsorg och vad vi kan göra åt det.

Lollo utgår från västerländsk och österländsk medicin samt akupunktur när hon förklarar hur spännande ryggraden är och vad du kan göra själv för din ryggrad. Hon är utbildad både inom österländsk och västerländsk medicin och undervisar i hur vi bäst kombinerar dessa, hennes praktik finns på Fotö där hon bor.

Learn More

Hanna Bergendahl - Odling med mervärde
Måndag den 23 okt

Hanna Bergendahl från Hönö Schakt kommer för att prata om deras nystartade projekt Trädgårdsskafferiet Hönö som i år har startat upp en grönsaksodling på ca 500 kvm på Öckerö.

Genom att odla grönsaker yteffektivt genom s.k market-gardener principer kan man utvinna relativt stor skörd av grönsaker även på mindre ytor. Något som man genom projektet vill testa om det också kan fungera i tätbebyggda områden såsom vårt eget.

Hanna kommer att berätta mer om vad market-gardening innebär samt berätta om hur projektet också innebär positiva värden på andra plan. Och varför det är ett ypperligt sätt för företag att ta ansvar för klimatet, erbjuda en bra arbetsmiljö och bokstavligen ge något gott tillbaka till samhället.

Foto: STELLINFOTO

Learn More

Leif "Pedda" Pedersen - Käraste bröder, systrar och vänner!

Måndag den 30 okt

Leif ”Pedda” Pedersen tar oss med på en resa genom Carl Michael Bellmans 1700-tals Stockholm. Vi får höra hur livet såg ut för en skald i Gustaf III ´s tid, vad som inspirerade honom och hur hans levnad tedde sig. Vi får möta figurer som Fredman, Movitz och Ulla Winblad och höra hur Bellmans verk har påverkat svensk litteratur sedan dess.

 

Leif ”Pedda” Pedersen spelade tillsammans med cellisten Mats Lindberg in en CD med tolkningar av Bellmans epistlar 2006, Supa klockan över tolv som de sedan turnerade med.

Learn More

Yvonne Pokropek - Från Kalvsund till Manhattan

Måndag den 6 nov

Jämställdhet är det viktigt? Ja definitivt menar Yvonne Pokropek som berättar om varför hon har engagerat sig i jämställdhetsfrågor både i sitt tidigare yrkesliv och nu i organisationerna Fredrika Bremerförbundet och International Alliance of Women som bl a tagit henne till New York på FN-uppdrag.

 

Yvonne som bor på Kalvsund kommer prata om hur vi Idag har byggt en värld för män eftersom hälften av mänskligheten inte finns med i vare sig besluts- eller forskningsunderlag. Trots att kvinnor och män faktiskt inte är lika – utan olika. Hon berättar t ex att kvinnor som åker bil är mindre skyddade än männen eftersom bilens krockkudde är byggd efter en medellång man.

 

 Yvonne kommer inspirera och beröra med sin långa bakgrund i jämställdhetens tjänst genom att dela med sig av sina erfarenheter och talande exempel.

Learn More

Bert Petersson - Julens drycker

Måndag den 13 nov

Bert Petersson berättar med stort engagemang historien om drycker vi dricker när julen närmar sig. Han kommer ge oss en bakgrund om både julöl, glögg, mumma och vårt jule-brännvin - och förklara hur det kommer sig att vi dricker dem just till jul. Kan det ha med maten att göra eller kanske har det att göra med vad vi hade tillgång till den gången vi började fira jul? Kom och lyssna så får du svar på frågor du kanske inte ens visste att du hade.

Bert som är en dryckesnörd av stora mått är engagerad i Munskänkarna på Öckerö där han bl a arrangerar dryckesprovningar och föredrag kring dryck.

Learn More
_08A8947.jpg
bottom of page