fbpx

Vinga

Vinga – Evert Taubes barndomsö

Vinga är den sista ön innan det mäktiga Västerhavet tar över. Ön är belägen ca 10 sjömil ut från fastlandet och känns igen av sin ståtliga fyr och tillhörande Båk. Vinga har en stark förankring i historien och en betydande del av sjöfartsnäringen.

Ön, som är ett naturreservat, är ca 1000 meter lång och 500 meter bred. Det finns ett antal byggnader på ön som fyrmästare, fyrvaktare, lotsar och sjöräddningspersonal bodde i året runt ända fram till 1972. Vinga är en mytomspunnen ö med historier från slag mot danskar, skeppsförlisningar och den tuffa miljön familjerna bodde i.

Vinga är även känd för att vara den kände skalden Evert Taubes barndomshem. På sommarhalvåret öppnar “Winga Vänner” upp fyr, båk och Taubes hus för allmänheten och håller guidade turer. Att besöka husen och vandra över ön och se när vågorna slår in mot klipporna är en upplevelse. Taubes beskrivningar från en barndom präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss är påtagligt närvarande.

Sommartid går det turbåtar dagligen mellan Klåva till Vinga.