Måndagsklubben

Föreläsning & middag under 9 måndagar i vinter

Tullhuset sjösätter härmed vårt nya koncept Måndagsklubben. Konceptet består i att vi bjuder in olika inspirerande personer som talar om något specifikt ämne under ca 45 min, kvällen avslutas med middag och gärna lite mingel. Ämnena som belyses kommer att vara vitt skilda såsom lokalproducerad mat, litteratur, ölbryggning & klödder.

Måndagsklubben vinter & vår 2020
3 feb – 30 mars kl 19.00-21.00

Pris endast 200:-/person, inklusive föreläsning & en varmrätt.

Vill du säkra din plats så boka bord här på hemsidan eller via telefon 031 – 97 69 00.

Program Måndagsklubben

Åke Wikström – Varför ekologisk mat är bättre

Åke Wikström driver verksamheten Hållbar Hälsa i Svenshögen där han bl a driver odlingar har gårdsbutik och erbjuder kurser om bl a ekologisk odling. Åke pratar om varför ekologisk mat är bättre ur alla synvinklar, dvs både för den egna hälsan, plånboken och vår miljö.

Efter Måndagsklubben kommer Amanda Eliasson hålla öppet Vitalboden i Klåva, dit Åke levererar sina grönsaker varje vecka.

Måndagen den 3 februari 19.00
Läs mer om Åke och hans verksamhet här

Robert Lindberg – Sgt J C Williams – Ett flygaröde över tre kontinenter

1942 begravdes flera allierade flygare på Öckerö Kyrkogård. 21-årige John Charles Williams från Nya Zeeland var en av dem. Journalisten Robert Lindberg har kartlagt J C Williams liv och öde.
Robert Lindberg är programledare för militärhistoriska podcasten Fronten och har även skrivit artiklar för tidningen Militärhistoria.

Måndagen den 10 februari kl 19.00
Länk till Roberts podcast Fronten

Ilona Miglavs – Tillagning av fisk: vad är gott och vad är säkert?

Tycker du att det är knepigt att laga till fisken? Ikväll får du veta vad som händer i fisken när den den blir tillagad och varför det blir så mycket enklare när man använder termometer. Finns det andra sätt att laga fisk på än steka och koka? Finns det olika tillagningstips för olika fiskar? Kom med i kväll så avslöjar vi lite av kockarnas hemligheter och blir modiga fiskekockar allihop!

Ilona är marinbiolog och utbildningsansvarig bl a på Svensk Fisk. Hon driver även Aquadeli och håller mycket kurser kring hav & fisk.

Måndagen den 17 februari kl 19.00
Läs mer om Ilona och hennes verksamhet här

Cassandra Köbbel – Klödder & Tång: Lär dig mer om havets grönsaker!

Är du nyfiken på att veta mer om olika tångsorter och hur du kan använda dem?
Cassandra arbetar normalt som ingenjör och coach men på sin lediga tid gillar hon att vara i naturen och leva hälsosamt.
Att odla grönsaker kan vara svårt när man har valt båtsemester framför huset och trädgården. Därmed så har hon lärt sig att ta tillvara på den grönska som växer i havet.
Tång är så mycket mer än bara klödder – Välkomna!

Måndagen den 24 februari kl 19.00
Mer info om Cassandras verksamhet finns på FB; Köbbel Konsult & Adventure

Jonas Barlind – Kemidoktorn som brygger öl

Efter att ha arbetat flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult bestämde sig Jonas för att låta hobbyn hembryggning ta över yrkeslivet. Många faktorer låg bakom det stora beslutet men den utlösande faktorn var den hedrande första platsen i ”IPA Homebrew Competition” som arrangerades av Pot Belly Brew Shop. Under 45 min berättar Jonas Barlind storyn bakom bryggeriet och guidar er igenom bryggprocessen och vad som egentligen händer där i grytan utifrån ett kemiskt perspektiv.

Måndagen den 2 mars
Läs mer om BarlindBeer här

Anna Bertrandsson – Hur det är att vara Sjöräddare!

Anna berättar om Sjöräddningssällskapets verksamhet och en Sjöräddares spännande vardag. Anna är stationsansvarig på RS Rörö som har 34 frivilliga besättningmän som står redo att lämna kaj inom 15 minuter, i strålande sol, ösande regn eller isande vindar.

Sjöräddningssällskapet har 72 räddningsstationer och fler än 230 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra största sjöar. Och 2 200 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut, dygnet runt, året om.

Måndagen den 9 mars
Läs mer om Sjöräddningen på Rörö

Frida Edman – Hur kan litteratur, läsning och bildning egentligen göra skillnad och främja ett demokratiskt samhälle?

Frida problematiserar bildningsbegreppet, lyfter samhällets utmaningar med desinformation och påvisar läsningens betydelse för barn, unga och även vuxna – hur kan vi göra skillnad genom litteraturen? Vad betyder bokens kraft för våra barns utveckling och hur bildad är egentligen en svensk företagsledare idag? Runt dessa frågor samtalar Frida som även förstås avslutar med en del boktips!

Måndagen den 16 mars
Läs mer om Fridas arbetsplats Bokmässan här

Amanda Ottordahl – Kost, motion och hälsa!

Måndagsklubben på Tullhuset med Dietist och Personliga tränare Amanda Ottordahl hälsar er välkomna till en inspirationskväll där du bjuds på en föreläsning om hur Du med enkla knep kan förbättra din livsstil med rätt kost och träning. Efter föreläsningen bjuds på en liten mer hälsosam måltid med bra råvaror och mycket grönsaker.

Måndagen den 23 mars kl 19.00
Läs mer om Amanda och hennes verksamhet här

Noomi Edvardsson – Den nyttiga gratismaten från Din egen dikeskant.

Noomi önskar leva till stor del av det som bjuds runt omkring sig och skapar nytt av det som egentligen kasserats, naturen ser hon som ett frikostigt skafferi och en stor inspirationskälla.  Detta kommer Noomi prata om, visa och inspirera oss denna kväll när nässlorna är späda och fulla av näring.

Måndagen den 30 mars
Läs mer om Noomi och hennes verksamhet här